NORSK LUFTAMBULANSE
5 November, 2018
EMERGENCY TREATMENT AT THE NIGHTINGALE HOSPITAL FOR PATIENTS SUFFERING WITH COVID-19
27 November, 2020

FUTURE OF THE FJORDS

Med kompetanse innen både maritim næring og reiseliv har Fjord 1 og Flåm AS stiftet et felles selskap med likeverdig eierskap; The Fjords. Gjennom dette selskapet ønsker Fjord 1 og Flåm AS å tilby et bedre reiselivsprodukt på fjorden. Selskapet skal styrke fjordopplevelsen for de mange turistene som besøker Fjord-Norge med fokus på fornying av materiell og produktutvikling.

The Fjords eier bl.a. hybridskipet Vision of The Fjords og det helelektriske skipet Future of The Fjords. Begge båtene er passasjerkatamaraner, utviklet og bygget av Brødrene AA AS i Hyen i Norge. Vision of the Fjords vant prisen «Ship of the Year” på verdens største skipsfartsmesse SMM i Hamburg i 2016. Future of Fjords fikk samme pris nå i 2018.

UTFORDRINGEN
STABILT INTERNETT FOR MASKIN, MANNSKAP OG REISENDE

Den nye passasjerkatamaranen Future of the Fjords ble overlevert fra verftet i april 2018. Internett-løsningen skulle eierne velge ut og installere selv. Mister Future of The Fjords tilgang til internett er de ute av drift innen døgnet. Selve systemet for å drive båten fremover er ikke avhengig av internett , men alt av passasjerprotokoller, betalingsterminaler, infoskjermer, oppdateringer, etc. – tingene som utgjør det faktiske turisttilbudet – må ha nett til enhver tid. Valgt løsning må altså levere stabilt Internett under svært spesielle og krevende forhold med høye fjell på hver side av en båt i stadig bevegelse.

LØSNING
SOLID OG STABILT NETTVERK KOMBINERT MED ET EKSTRA NETTVERK FOR SIKKERHETS SKYLD

The Fjords valgte Cradlepoint-rutere levert av Emcom. Dette er robuste og pålitelige 4G-rutere med mulighet for flere radioer og SIM-kort. I tillegg kan utstyret også koble seg opp mot tilgjengelige aksesspunkter på land. På den måten slipper båten å bruke 4G-nettet når den har landbasert Internett-tilgang tilgjengelig ved brygga. Cradlepoint benytter lastbalansering som metode for å fordele tilgjengelig båndbredde mellom brukerne. Ruteren gir også mulighet til å bytte mellom operatører ved dekningsproblemer i tillegg til at den har en veldig god WiFi- modul. Cradlepoint-ruteren kan håndtere opptil fire separate WiFi-nett, der man kan bestemme hvor mye båndbredde hvert nett skal ha, samt sette forskjellig prioritet. Dette er en viktig komponent både for opplevelsen til passasjerene, men også for at båten skal fungere som planlagt.

For det området Future of the Fjords befinner seg i, holder det ikke med de innebygde antennene i ruteren. Det kreves kraftige båtantenner som dekker alle 4G-frekvensbånd, også 450-470 MHz båndet som Ice benytter. Båten har derfor åtte OMNI-A0291 4G-antenner fra produsenten Poynting, to til hver radiomodul inne i ruteren. I tillegg er det satt opp WLAN-rundstråleantenner fra samme produsent, OMNI-296, for å gi bedre WLAN-dekning til gjestene.

TheFjords Emcom og kunden
Alf Møllerud i Emcom sammen med Geir Inge Tufte fra Flåm AS på taket av Future of the Fjords.

RESULTAT
Internett og WiFi med god båndbredde, dekning og sikkerhet.

På Future of the Fjords har passasjerene sitt nett, mens styringssystemer, betalingsløsninger, informasjonsskjermer og lignende et annet nett. Det gir en god opplevelse til passasjerene, samtidig som båtens systemer fungerer i et krevende miljø.

 “Emcom ble valgt pga. kompetansen på robust mobilkommunikasjon, mer spesifikt antenner og avanserte rutere. I tillegg leverer de rutere fra Cradlepoint, som vi ønsket å bruke på Future of the Fjords.  Sikkerhet er selvsagt prioritert, Cradlepoint sin løsning med NetCloud sørger for at vi kan justere systemet hele tiden hvis det er nødvendig. Med rapportering og logging kan vi følge driften tett og vet fort om det er avvik.”